Terugblik 2020

Jeroen van der LeeCircusKunst Leave a Comment

Graag staan we stil bij het afgelopen jaar, maar liever nog kijken we met u vooruit naar 2021.

Het jaar 2020 is natuurlijk voor iedereen een heel raar jaar gebleken. In ieder geval heel anders dan we in het begin van het jaar hadden verwacht. 2020 was het jaar dat CircusKunst 15 jaar bestond. Dus we hadden veel bijzondere activiteiten op de planning. Corona heeft door veel van deze plannen een streep gezet, maar er zijn zeker ook projecten die toch doorgang hebben kunnen vinden.

Zo waren we al heel ver met het project Smakelijk Slotjes. Een wijkproject voor Slotjes-Midden, waarbij elkaar ontmoeten en samen eten centraal stonden. Daar hebben we al mogen ervaren hoe divers en rijk aan culturen de buurt is en hoe fijn het is dit met elkaar te delen. Door middel van eenvoudigweg het uitwisselen van recepten, bijvoorbeeld. En op die manier de deur een beetje open te zetten naar elkaar. Tot de Dinnershow in de tent eind mei is het helaas niet gekomen…

Ook het Showweekend 15 jaar CircusKunst in juni ging helaas niet door. Gelukkig is het nooit te laat voor een feestje en vieren we op onze 16 de verjaardag gewoon 2 verjaardagen in 1. 

Maar het Zomercircus hebben we kunnen uitvoeren in een Corona-proof jasje!

Zowel in Oosterhout als in Barendrecht hebben we deze hele zomer kinderen gratis kunnen laten circusspelen in de buitenlucht op verschillende speelveldjes in de wijken. 

En dan Sinterklaas Oosterhout:

In het voorjaar tijdens de eerste corona-crisis startte het Pieten Atelier, een naaiproject waarbij vrijwilligsters na aanmelding een tas aan huis bezorgd kregen met daarin alle benodigdheden om een Pietenpak te maken. De dames naaiden thuis een kostuum en als het klaar was werd het opgehaald. Volledig Corona-proof en heel waardevol om toch contact te hebben met elkaar tijdens de lockdown, al was het maar even telefonisch over band of knoopsgaten… Uiteindelijk bleek het Pieten Atelier zo’n succes dat we meer dan 50 kostuums hebben ontvangen. Als dank aan alle naaisters hebben we half september in Theater de Bussel een heuse Modeshow georganiseerd!

De website www.sinterklaasoosterhout.nl bracht álle geplande sinterklaasactiviteiten van Oosterhout in beeld. 

Wekelijks werden daar nieuwe filmpjes op geplaatst in aanloop naar Sinterklaas.

In een speciaal Scholen Programma werden deze filmpjes in de klassen op de Oosterhoutse basisscholen getoond. En werden er gymlessen gegeven met o.a. de Pietengroet, de Sint Saluut en het ‘Ouder Pieten Lied’. Want de burgemeester en Sinterklaas hadden alle ouders opgeroepen zich op te geven als Ouder Piet en daarvoor auditie te doen!

Dit alles om het Sinterklaasgevoel toch samen te beleven.

In november kwam de tweede corona-golf eerder dan verwacht en ondanks alle zorgvuldige voorbereidingen hebben we de Intocht van Sinterklaas (een rijdende tour door alle wijken van Oosterhout!) en de Pieten Theatershow moeten afgelasten. 

Om het feest toch thuis te kunnen vieren werden er via de scholen 3000 pakketten verspreid onder alle gezinnen in Oosterhout. Met daarin pepernoten, een kleurplaat en een speurtocht.

Het Pietenhuis mocht tegen alle verwachtingen in haar deuren openen op woensdag 18 december! T/m 2 december hebben wij vele kinderen op bezoek gehad bij de pieten. En doordat we werkten met reserveringen, tijdsloten en een ruime opzet in het huis hebben de kinderen echt een moment van volle aandacht van de pieten kunnen genieten!

De Speurtocht door de binnenstad bleek ook een groot succes. Bijna 500 ingevulde speurtochten zijn er ingeleverd bij de brievenbus van Sinterklaas. Van de ruim 100 prijswinnaars mochten de 6 hoofdprijswinnaars op zaterdag 5 december hun prijs in ontvangst nemen tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Pietenhuis.

Vooruitblik 2021

Vanwege de huidige lockdown zal CircusKunst haar deuren moeten sluiten tot 19 januari 2021. Dit betekent in ieder geval voor die periode geen circuslessen…

Gelukkig hebben we wel iets zeer bijzonders om naar uit te kijken:

Showweekend staat gepland op 25, 26 en 27 juni 2021

I.v.m. ons 15-jarig bestaan van afgelopen jaar vieren we dit Showweekend extra groots! 

In dit feestweekend zullen de leden van Jeugd Circus Oosterhout zowel op zaterdag als op zondag optredens verzorgen in de circustent. Houd dit weekend dus vrij!

Nieuwjaarswens

Helaas komt er geen Nieuwjaarsreceptie in 2021. Dit vinden wij heel erg jammer, omdat voor ons het contact met de gezinnen en ouders zo belangrijk is. Vooralsnog dus een digitale nieuwjaarsboodschap. (Maar die is zeker niet minder warm en gemeend!)

Blijf vrolijk en blijf gezond.

De beste wensen voor het nieuwe jaar!

Namens het hele team

Stichting Centrum voor Circuskunst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *